WNR 2024

Opzet WNR

Deze 52e WNR telt mee voor het Nederlands Kampioenschap Kaartlezen van de NRF. Het is een ca. 4,5 uur durende rit over de mooiste wegen van de Noordkop en start vanuit Golfbaan Dirkshorn (Groenvelderweg 3, Dirkshorn), verdeeld over twee etappes van ca. 2,25 uur. Het dagprogramma op 10 augustus ziet er als volgt uit:

Vanaf 09.00 uur Ontvangst deelnemers met koffie/thee/koekje
09.45 uur Briefing van de uitzetter
10.15 uur Start eerste deelnemer
12.30 uur Aankomst op de lunchlocatie eerste deelnemer
14.00 uur Vertrek van de lunchlocatie laatste deelnemer
15.45 uur Finish eerste deelnemer
17.00 uur Finish laatste deelnemer
Borrel met hapjes (drank is voor eigen rekening)
17.30 uur Bekendmaking uitslag
17.45 uur Prijsuitreiking
18.00 uur Afsluiting

De organisator/uitzetter is niet alleen al jaren actief in het klassieke rallycircuit, maar rijdt ook historische rally’s en NRF kaartleesritten, is nauw betrokken bij de totstandkoming van Rallycheck én is mede verantwoordelijk voor het Sjabloon, waarvan de reglementen van tenminste de kampioenschapsevenementen van NRF én NHRF zijn afgeleid.

Dit alles zal te merken zijn in deze WNR. Het reglement is afgeleid van het Sjabloon, de route wordt gecontroleerd met de Rallycheck app in plaats van met fysieke routecontroles en de gemiddelde snelheid zal iets hoger liggen dan gebruikelijk bij NRF kaartleesritten. Dat heeft te maken met het weidse wedstrijdgebied en het niet of nauwelijks gebruik maken van keercontroles, waardoor de beleving w(at)anders, maar zéker zo leuk zal zijn: uitdaging zat voor de navigator en meer ‘rijden’ voor de bestuurder!

Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de briefing. Daarin wordt nog eens toegelicht wat je onderweg kunt verwachten van de Rallycheck app!

Kaartleessystemen

Tijdens de WNR zullen de systemen Pijlen kortste route met kleurbeperking, Pijlen kortste route met barricades, Grensbenadering en Kompaspunten gebruikt worden. De gebruikte kaarten zijn stafkaarten van schaal 1:50.000, die ‘opgeblazen’ kunnen zijn naar 1:25.000.

Regelmatigheidsproef

Wat ook gaat gebeuren, maar niet erg gebruikelijk is binnen de NRF, is het rijden van een RP (regelmatigheidsproef), waarbij het de bedoeling is een deel van de route op de seconde nauwkeurig af te leggen. De RP is bedoeld om onderscheid te kunnen maken tussen equipes met een gelijk aantal fouten. Spannender en gewoon leuker dan een ex-aequo controle! De start van de RP staat op de kaart aangegeven en aangekomen op die locatie kun je zelf bepalen op welk moment je van start gaat voor de RP. Daar verschijnt in de app namelijk de startcontrole en zodra je die ‘aantikt’ gaat de tijd lopen. Bij de start in Dirkshorn krijg je behalve een routeboek een tabel met afstanden en bijbehorende passeertijden (incl. de te rijden gemiddelde snelheid) uitgereikt. Tijdens de RP volg je de voorgenomen kaartleesroute én houd je je (qua tijd) zo nauwkeurig mogelijk aan de tabel. Op een gegeven moment word je onderweg ‘geklokt’ door een Geheime Tijdcontrole (GTC) die in de app verschijnt. Daar eindigt de RP en ga je ‘gewoon’ verder met kaartlezen. De bestraffing van het te vroeg of te laat arriveren bij de GTC is 1 strafpunt per seconde afwijking (met een maximum van 30).

Tijdcontroles

De WNR kent slechts twee tijdcontroles (TC’s): de starttafel in Dirkshorn (TC-UIT) en de finish nabij Dirkshorn (TC-IN). Bij de start van een etappe krijg je 5 minuten vóór je starttijd het routeboek uitgereikt, zodat je rustig naar de auto kunt lopen.
De eerste routecontrole die je in een etappe aandoet (= in de app verschijnt) is de startcontrole. Noteren (= ‘aantikken’) ervan zorgt ervoor dat die controle op je digitale controlekaart zichtbaar wordt en Rallycheck ‘weet’ dat je gestart bent voor de betreffende WNR-etappe. De tijd waarop je de startcontrole aandoet is niet van belang, je wordt geacht op je officiële starttijd van start te zijn gegaan.
De laatste controle die je in een etappe aandoet is de finishcontrole van die etappe. Noteren (aantikken) daarvan zorgt ervoor dat Rallycheck ‘weet’ dat je de betreffende etappe afgerond hebt. Zodra je gefinisht bent voor een etappe krijg je direct je controlekaart, het behaalde resultaat én een kaartje met de gereden route toegezonden! Gaaf hoor…
En in de app kun je zien hoe je het gedaan hebt in verhouding tot je klassegenoten (smartphone verticaal draaien!).

Wat heb je nodig?


Om te kunnen deelnemen aan de WNR heb je het volgende nodig:

Belangrijk: als je voor het eerst een rallyroute met de Rallycheck app rijdt, lees dan op www.rallycheck.com onder Documentatie de Rallycheck app handleiding én Veel gestelde vragen goed door. Dan ben je optimaal geïnformeerd en weet je wat je onderweg kunt verwachten van de app, waar je op moet letten en wat je kunt/moet doen in voorkomende situaties. Op dezelfde website vind je onder Video’s een paar filmpjes/tests die de moeite van het bekijken zeker waard zijn.

Inschrijven en Betaling

Inschrijven doe je door het elektronische inschrijfformulier in te vullen en op te sturen via de button INSCHRIJVEN WNR bovenin het scherm. Direct na inschrijving staat je deelname geregistreerd onder de button DEELNEMERS WNR.

Het inschrijfgeld van de West Nederland Rit bedraagt € 95 per equipe (inclusief koffie/thee bij aankomst, luxe lunch, borrelhapjes, routeboek en uitleg).

Inschrijven en betalen kan tot en met 4 augustus 2024 (of tot het maximum aantal equipes van 60 is bereikt). Betaling doe je door het inschrijfgeld over te maken op IBAN NL52 ABNA 0122 3823 90 ten name van Stichting ABC-Rally te Abbekerk onder vermelding van WNR en de namen van bestuurder - navigator.

Op maandag 5 augustus 2024 krijg je een bevestigingsbrief gemaild met de Startlijst en aanvullende informatie (indien nodig). De STARTLIJST WNR wordt ook online geplaatst.

Als je na de inschrijving gegevens wilt laten wijzigen, stuur dan een mailberichtje naar info@rallywanders.nl. Kosteloos annuleren kan tot en met 4 augustus 2024, daarna vindt geen restitutie meer plaats.